luni, noiembrie 25, 2013

A fost un weekend plin pentru Asociația SPRING. Mulțumim tuturor participanților pentru implicare! Vă așteptăm cu drag, la viitoarele ediții!


 
 

 
Am început de vineri, când a avut loc prima ediție a workshop-ului thematic "Mobbing- pentru psihologii practicieni". A fost o după-amiază plină de conținut și semnificație, atât pentru participanți, cât și pentru organizatori. Am început prezentând informațiile teoretice referitoare la ce presupune fenomenul de mobbing; am continuat cu vizionarea unui scurt film, bazat pe fapte reale, al unei personae, victimă a mobbing-ului, ce surprinde toate carecteristicile acestui fenomen. A existat și o parte interactivă în care participanții au expus situații din propria experiență profesională și personală în care au asistat la situații de mobbing, atât în calitate de victimă, martor, dar și agresor. Această particularitate a grupului, ne-a oferit o perspectivă mai bogată asupra a tot ceea ce înseamnă "filmul" hărțuirii psihologice la locul de muncă, abordându-l din multiple ipostaze. Nu puteau lipsi la final recomandările bibliografice pentru aprofundarea fenomenului și nu numai, recomandări de filme tematice și de instrumente care pot fi folosite în prevenția și combaterea mobbing-ului. Partcipanții au dorit să știe cum un psiholog practician poate colabora cu un birou anti-mobbing, pentru ca, atunci când are un client-victimă a mobbing-ului să o poată ajuta din plin (abordarea integrată, multidisciplinară).

 
Sâmbătă, Asociația SPRING, a organizat o nouă ediție a workshop-ului destinat publicului larg,"Gestionarea relațiilor toxice la locul de muncă", susținut de psiholog, Flori-Ana Andronache. Această ediție a adus, printre altele, o dată cu contribuția participanților, o întărire a ideii conform căreia "persoanele cu istoric de abuz în copilărie (bullying-ul în școală) pot fi predispuse la a experimenta o situație de abuz, ulterior, în piața muncii (mobbing), dacă nu au încheiat povestea traumatică din trecut". Rana produsă cu ani în urmă, își caută vindecarea și, reapare, sub diverse forme și manifestări în viața individului traumatizat, până când, acesta, face saltul transformării și reușește să vindece o durere mai veche printr-o poziționare diferită de data aceasta.

Grupul de lucru de sâmbătă a fost unul special, atât prin disponibilitatea de a lucra, de a interacționa, cât și prin ineditul situațiilor cu care au venit: 

- hărțuire psihologică la locul de muncă în prezent, dar și în trecut; 

- hărțuire psihologică, izolare, marginalizare, într-un grup de profesioniști în formare; 

- abuz psihologic în școală din partea profesorilor asupra unui elev incomod, care o dată protejat de un cadru didactic, acesta e transformat în "țapul ispășitor" al întregului conflict și ecran de proiecție pentru frustrările întregului grup de cadre didactice iritate și deranjate de copilul-problemă;

- discriminare, izolare și amenințare a unui elev de către un alt grup de interes din cauza faptului ca se diferenția de restul prin performanțele înalte la învățătură și prin popularitatea altor elevi.

Situațiile lucrate au fost și altele, iar participanții au avut ocazia, pe lângă acumularea unor informații teoretice despre cum pot gestiona situațiile dificile trăite, să exerseze formarea unor noi deprenderi utile în poziționarea corectă, sănătoasă în situațiile de (potențial) conflict.

 
A fost o ediție bogată în conținut, experiențe practice și teoretice, lucru cu emoțiile și cu diversele perspective pe care le putem avea, care ne-au determinat pe toți să concluzionăm la finalul acesteia, că plecăm mai împliniți, mai cu încredere în ceea ce putem face și cu mințile un pic mai deschise vizavi de cum să abordăm relațiile toxice din viața noastră.

 
Le mulțumim tuturor participanților pentru implicare, iar, pe dumneavoastră, vă așteptăm cu drag la viitoarele ediții!

 ========================
===============================================
===================================================================

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Asociatia SPRING - Proiectul "Aleg să mă implic. STOP Bullying!"

Şi dacă de vorbit e nevoie, atunci asta o să facem, în toate formele posibile. Colegele mele, Anna-Maria Bitere şi Flori Andronache, susţin seminarii în şcoli, colegii lor, ceilalţi oameni implicaţi, adică, au şi ei partea lor - proiectul are un cântecel şi chiar de o piesă de teatru, iar eu fac unul dintre lucrurile care-mi plac mai mult, anume scriu. Scriu despre bullying, despre ce înseamnă el, ce efecte are şi cum putem să-l combatem, să-i reducem efectele negative, să ajutăm copii şi adolescenţi să-şi înţeleagă şi să-şi orienteze mai bine emoţiile, comportamentele, energia. Dacă vreţi să citiţi unul dintre articolele mele pe tema asta, click aici. Şi dacă vreţi să vă implicaţi, să răspândiţi vestea despre proiectul fetelor de la Asociaţia SPRING sau pur şi simplu să fiţi la curent cu ce mai pun ele la cale, aveţi la dispoziţie şi pagina lor de Facebook, aici, sau pagina proiectului, aici. Dacă v-ar plăcea să aruncaţi o privire peste broşură sau pliant, le găsiţi aici, respectiv aici. Proiectul "Aleg să mă implic.
http://www.andreea-radu.ro/2014/12/aleg-sa-ma-implic-stop-bullying.html
STOP Bullying!" este implementat cu sprijinul financiar al Fondului pentru Inovare Civică, program finanţat de Trust for Civil Society in Central and Eastern Europe, administrat de Fundaţia pentru Dezvoltarea Societaţii Civile – http://www.fdsc.ro/

Vă invităm să răsfoiţi broşura "Aleg să mă implic. STOP Bullying!" Click here! Format PDF

Links Menu (Blogroll)